Basisscholen en Markland College aan de slag tegen zwerfvuil

Op vrijdag 16 september gaan bijna 400 leerlingen van diverse basisscholen en het Markland College tijdens de Halderbergse Opschoondag samen met de gemeente Halderberge de strijd aan voor een schone leefomgeving. Dit doen zij door die dag de wijk rond hun school op te ruimen. Kinderburgemeester Elise Rijpers geeft om 09.00 uur het startschot in Oud Gastel en roept iedereen in Halderberge op hun straat schoon te houden. De Halderbergse Opschoondag sluit aan bij de landelijke ‘Keep it Clean day’.

Tijdens de Halderbergse Opschoondag brengen leerlingen van de groepen 6 van de basisscholen in Oud Gastel, Oudenbosch en Bosschenhoofd samen met brugklassers van het Markland College het probleem van zwerfafval onder de aandacht bij de inwoners van de gemeente Halderberge. Iedereen wordt gevraagd gezamenlijk zijn of haar eigen straat schoon te maken en houden.

Om 10.30 uur wordt de start afgekondigd in Oudenbosch op het Markland College in het bijzijn van leerlingen van de groepen 6 van de basisscholen in Oudenbosch. Om 13.15 uur start de basisschool ’t Bossche Hart met opruimen in Bosschenhoofd. Tijdens de Halderbergse Opschoondag worden foto’s gemaakt. Deze foto’s worden verwerkt tot collages en tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis in Oudenbosch.

De Halderbergse Opschoondag sluit aan bij de landelijke ‘Keep it Clean day’ en vindt jaarlijks plaats. Het Markland College en de basisscholen: St. Joannesschool, De Linde, St. Bernardusschool, ’t Bossche Hart, De Bukehof, De Klinkert, De Regenboog en De Schittering besteden in hun lessen de nodige aandacht aan de zwerfafvalproblematiek. Hiervoor maken zij gebruik van een digitaal scholenproject van Stichting Nederland Schoon. Wat er geleerd is over zwerfafval wordt door de leerlingen op 20 en 22 september geëvalueerd tijdens drie ‘Ronald McDonald Opruimshows’. Tevens wordt de Grondstoffenbus van Saver ingezet voor de groepen 6 van de basisscholen.