Blauwalg in vijver Pinksterbloemlaan/Pioenroos Hoeven

In de vijver in het parkje bij de kruising Pinksterbloemlaan/Pioenroos in Hoeven is blauwalg geconstateerd door waterschap Brabantse Delta. Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen afscheiden. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. De gemeente plaatst waarschuwingsborden.

Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Contact met water met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken. Hondenbezitters worden afgeraden om hun honden uit dit water te laten drinken of erin te laten zwemmen. Bij onverhoopt contact moeten de desbetreffende lichaamsdelen goed af worden gespoeld.
Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water. Ze vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen komen van nature voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water terecht via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder