Gemeente Halderberge doet mee met de ‘Week van het Prokkelen’

De gemeente Halderberge doet mee aan de ‘Week van het Prokkelen’. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met en iemand zonder verstandelijke beperking. In de Week van het Prokkelen vinden tussen maandag 1 en zaterdag 6 juni allerlei van deze ontmoetingen plaats in het land. De gemeente Halderberge biedt verschillende prokkelstages aan: meerijden met de buitendienst, meelopen met een wethouder of de burgemeester, meedraaien van de kantinedienst of BOA voor 1 dag worden.

Jan Paantjens: “Prokkels dragen bij aan de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving. Daarom vinden wij het als gemeente Halderberge ook zo belangrijk om hieraan mee te doen. We bieden mensen met een beperking tijdens deze week de kans om verschillende aspecten van de gemeente te ervaren, zoals het meelopen met de burgemeester of het meerijden met de buitendienst.”

Geschiedenis Week van het Prokkelen

Onder de naam ‘Prokkel’ startte in 2007 de Verstandelijk gehandicapten 2daagse. Acht organisaties, waaronder het Fonds verstandelijk gehandicapten, legden gezamenlijk de basis. Nu zijn de Prokkel dagen uitgegroeid tot de Week van het Prokkelen. Jaarlijks vinden in de eerste week van juni, overal in Nederland, activiteiten plaats waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten.

De organisatie van activiteiten is in handen van lokale Prokkelnetwerken, bestaande uit onder meer zelfstandig ondernemers (zzp’ers), vertegenwoordigers van zorginstellingen, gemeenten en lokale bedrijven. Zij investeren allemaal belangeloos tijd (minimaal 20 uur) in dit initiatief.