Tom Veeke (22 jaar) uit Hoeven.

Winnaars jeugd cultuurprijs en aanmoedigingsprijs 2015 bekend

Na de genomineerden voor de Cultuurprijs Halderberge 2015 zijn door de vakjury nu ook de winnaars van de jeugdcultuurprijs en aanmoedingsprijs 2015 bekend gemaakt, respectievelijk Tom Veeke uit Hoeven en de Gidsen van Saint Louis uit Oudenbosch. Hiernaast is vanaf heden een kleurrijke brochure beschikbaar met daarin een overzicht van alle activiteiten die de Open Monumentendag en Cultuurmaand 2015 te bieden hebben. Deze brochure is te downloaden via www.halderberge.nl of af te halen op het gemeentehuis en bij diverse Halderbergse toeristische- en medische locaties.

Jeugdcultuurprijs
De jeugdcultuurprijs (€ 500) gaat dit jaar naar Tom Veeke (22 jaar) uit Hoeven. Tom is dit jaar afgestudeerd aan het conservatorium in Tilburg met een achttal nummers die hij zelf gearrangeerd heeft. Van jongs af aan is hij lid van de slagwerkgroep St. Ceacilia uit Hoeven. In 2012 richtte hij de vocalgroup Do-mu Notes op. In 2013 werd hij gevraagd als repetitor, vocalcoach bij de musical Rent in Eindhoven. Sinds vorig jaar is Tom de opvolger van Rogier de Pijper (winnaar van de cultuurprijs vorig jaar) bij het koor Future in Hoeven. Op dit moment is hij vocal coach bij een musicalproject in Tilburg. Zijn toekomstplannen zijn: dirigeren, schrijven, componeren, arrangementen maken en zich verder ontwikkelen als zanger. De jury noemt Tom Veeke ‘een ambitieus talent vol muzikaliteit’ en kent hem met gepaste trots de jeugdprijs toe om daarmee een stimulans te geven aan alle toekomstplannen die nu nog open liggen.

Aanmoedigingsprijs
De aanmoedigingsprijs (€ 250) is dit jaar voor de Gidsen van Saint Louis.  Sinds 1 juli 2014 is de Grote Kapel van het voormalige jongensinternaat Instituut Saint Louis geopend voor publiek. Dit wordt mogelijk gemaakt door een groep van 14 enthousiaste vrijwilligers onder aansturing van Ben Brans, Mark Buijs, Corné Melisse en Pim Wilde. Deze gidsen stellen de Kapel elke zondagmiddag en woensdagmiddag open voor publiek. Op afspraak verzorgen zij bovendien rondleidingen in de Kapel. Tevens vertellen zij tijdens een rondwandeling de geschiedenis van de omringende internaatsgebouwen en de begraafplaats van de Broeders van Saint Louis. Sinds de openstelling in 2014 ontvingen de gidsen ongeveer 5.000 bezoekers in de Kapel. Daarbij zijn de deelnemers aan bruiloften en evenementen niet meegerekend. De openstelling van de Kapel en de rondleidingen voldoen duidelijk in een behoefte. We hebben hier dan ook te maken met een bijzonder stukje geschiedenis van Oudenbosch, dat zeker in de toekomst bewaart dient te worden. Er bestaat een toenemende belangstelling voor het culturele erfgoed in de gemeente Halderberge, getuige ook het Parelpad dat volop in ontwikkeling is. De Kapel is niet langer eigendom van de Broeders van Saint Louis. De huidige eigenaar, provincie en gemeente zoeken momenteel naar een passende bestemming.

Tom Veeke (22 jaar) uit Hoeven.

150827 winnaar jeugd cultuurprijs -  Tom Veeke
winnaar jeugd cultuurprijs – Tom Veeke